30 Αυγούστου 2008

Χρυσό στεφάνι βρέθηκε στην Βεργίνα μεσα σε εντυπωσιακό σκεύος στο ιερό της Εύκλειας στην αγορά των Αιγών


Τα νέα ευρήματα ανανεώνουν ερωτήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προσθέτουν στην χρυσή κληρονομιά των Μακεδόνων

Νέα στοιχεία για την αγορά της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδόνικου βασιλείου θέτουν τα συγκλονιστικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών.

Χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς - εφάμιλλο σχεδόν σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου του Β'και του «πρίγκιπα» που βρέθηκαν το 1977 στους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας-εντοπίστηκαν μέσα σε εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του αγγείο (κυλινδρικό σκεύος ) βρέθηκε στο χώρο της αγοράς των Αιγών - στο ιερό της Εύκλειας.

«Το εύρημα είναι πολύτιμο, καθώς το στεφάνι είναι σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις με εκείνα από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, και το χρυσό αγγείο που δέχτηκε τα οστά (στο σχήμα μιας μεγάλης κυλινδρικής πυξίδας με κάλυμμα), μοναδικό όσο γνωρίζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ η επικεφαλής - διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου -Παλιαδέλη.

Το εύρημα εντοπίστηκε πριν από τρεις μέρες - την τελευταία μέρα της φετινής καλοκαιρινής ανασκαφής του πανεπιστημίου ανάμεσα σε αρχαία μπαζώματα - στα βαθύτερα στρώματα της ανασκαφής. Αρχικά οι ανασκαφείς εντόπισαν ένα μεγάλο χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο απ' την οξείδωση. «Νάρκη» φώναξε ο νεαρός εργάτης.

Το εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του κυλινδρικό σκεύος περιείχε ένα λίγο μικρότερο, απείραχτο από το χρόνο, λόγω του πολύτιμου υλικού του.Στο εσωτερικό του μέσα σε νερό, η ομάδα του Α.Π.Θ. διέκρινε ένα χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς, πάνω σε ανθρώπινα οστά, ανάμεσα σε ρίζες.

Η επέμβαση του ΑΠ.Θ. ήταν άμεση: ειδικευμένος συντηρητής ανέλαβε τις πρώτες βοήθειες και επέβλεψε τη μεταφορά του συνόλου σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και σκότους.Σύμφωνα με την κ. Παλιαδέλη «θα πάρει καιρό μέχρι το πολύτιμο στεφάνι και τα δύο εντυπωσιακά μετάλλινα αγγεία επανακτήσουν την αρχική τους μορφή.
Μέχρι τότε το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών και συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους, κ.λ.π. προκειμένου να απαντηθούν ειδικά ερωτήματα σχετικά με τα υλικά και τη σύσταση των μεταλλίνων σκευών, τα οστά και την ηλικία του νεκρού κ.α. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή γίνεται μεεπιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Π.Θ. Εντυπωσιασμένος αλλά και περήφανος για την πανεπιστημιακή ανασκαφή δήλωσε και ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...