26 Αυγούστου 2008

Η τέχνη των Κεριών




Η πιο απλή και πλέον διαδεδομένη τέχνη είναι αυτή των κεριών. Όσοι πιστεύουν ότι δεν έχουν εξασκήσει αυτήν την Τέχνη ποτέ στην ζωή τους, σφάλουν, μιας και όλοι μας την εξασκούμε από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας και κάθε χρόνο τουλάχιστον μια φορά, απλούστατα με το να σβήνουμε τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων μας! Είναι ένα έθιμο που βασίζεται στις 3 βασικές αρχές δημιουργίας γητείας: αυτοσυγκέντρωση � οραματισμός � θέληση. Με πιο απλά λόγια, αυτοσυγκεντρωνόμαστε στην θέλησή μας (την ευχή), την οραματιζόμαστε να πραγματοποιείται και τέλος, σβήνοντας τα κεριά, παραμένουμε με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί.

Η χρήση των κεριών ως απόκρυφη τέχνη δεν διαφέρει πολύ από τα κεράκια των γενεθλίων και παραμένει τόσο απλοϊκή, εκτός εάν ο εξασκών θελήσει να την κάνει πιο πολύπλοκη.



Πώς να φτιάξετε δικά σας κεριά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να φτιάχνουν μόνοι τους τα κεριά τους. Είναι σίγουρα προτιμότερο από τα έτοιμα, αγοραστά κεριά, και, σίγουρα γι' αυτούς που έχουν κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική ασχολία.

Τα υλικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα κερί, μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν σε ειδικευμένα μαγαζιά με κεριά, μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας, και όσοι θελήσουν να δημιουργήσουν αρωματικά κεριά, μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα βότανα και αιθέρια έλαια από μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, ακόμα και καταστήματα με φυτικά καλλυντικά.

Βέβαια, πολύ απλά, μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βότανα με μια βόλτα στο δάσος.


Πρώτος Τρόπος Παρασκευής Κεριών

:Υλικά:- Παραφίνη ή Μελισσοκέρι-

Φυτίλι 2 φορές πιο μακρύ από το επιθυμητό μήκος του κεριού-

Χρωστική κεριών- (Αυτά τα υλικά μπορούν να βρεθούν στα ειδικά μαγαζιά για κεριά)- Λαδόκολλα-

Μια ξύλινη κουτάλα-

Δύο κατσαρολάκια, το ένα πιο μικρό από το άλλο-

Προαιρετικά: αποξηραμένα βότανα ή λίγες σταγόνες (περίπου 10 σταγόνες) αιθέρια έλαια της επιλογής σου.Τοποθέτησε την μια κατσαρόλα μέσα στην άλλη πάνω στο μάτι της κουζίνας. Γέμισε την μεγάλη κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να φτάνει περίπου στα μισά της μικρής. Μέσα στην μικρή τοποθέτησε την Παραφίνη ή το Μελισσοκέρι.

Aναψε το μάτι σε μέση φωτιά και μόλις το νερό πάρει βράση και το κερί αρχίσει να λιώνει, άρχισε να ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα. Εάν χρησιμοποιήσεις Παραφίνη, πρόσεξε η θερμοκρασία στο μάτι να είναι χαμηλή, διότι σε δυνατή θερμοκρασία μπορεί να πάρει φωτιά!

Όταν το κερί έχει λιώσει καλά, πρόσθεσε την χρωστική και συνέχισε να ανακατεύεις καλά. Τα κεριά όταν κρυώνουν, γίνονται λίγο πιο ανοιχτόχρωμα απ' ότι φαίνονται να είναι όσο είναι ακόμα ζεστά, οπότε καλό θα ήταν η απόχρωσή του εν όσο είναι υγρό και ζεστό, να είναι λίγο πιο σκούρα από την επιθυμητή.

Όταν το χρώμα ανακατευτεί καλά, πρόσθεσε τα αποξηραμένα βότανα τα οποία θα έχεις προηγουμένως χτυπήσει καλά σε γουδοχέρι ώστε να έχουν γίνει σαν σκόνη. Ανακάτεψε καλά το μίγμα και πρόσθεσε τις σταγόνες από το αιθέριο έλαιο.Τώρα το μίγμα είναι έτοιμο. Πάρε το φυτίλι και δίπλωσέ το στα δύο. Κράτησέ το άκρη-άκρη από την γωνία της δίπλωσης. Βύθισέ το στο μίγμα και τράβα το πάλι πάνω. Περίμενε μέχρι να κρυώσει καλά, και βύθισέ το πάλι. Αυτό θα πρέπει να γίνει πολλές φορές, μέχρις ότου το κερί να λάβει το επιθυμητό πάχος. Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, που μπορούμε όμως να επιταχύνουμε έχοντας δίπλα μας ένα δοχείο με παγωμένο νερό. Μετά από κάθε φορά που βυθίζεις το φυτίλι στο υγρό κερί, βύθισέ το στο παγωμένο νερό και κράτα το εκεί για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να παγώσει το κερί.

Όταν το κερί έχει πλέον το επιθυμητό πάχος, άπλωσε την λαδόκολλα και κύλισέ το με τα χέρια σου πάνω ώστε να λειανθούν οι τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνειά του. Βύθισέ το άλλη μια φορά στο υγρό κερί και κόψε λίγο με ένα μαχαίρι το κάτω μέρος του ώστε να είναι ίσιο. Κρέμασέ το κάπου από το φυτίλι του μέχρι να στεγνώσει καλά, και το κερί είναι έτοιμο. Εάν δεν θέλεις να περάσεις όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία με το φυτίλι, μπορείς να χύσεις το μίγμα σε ένα ποτήρι του νερού ή μια κούπα του καφέ και να στηρίξεις το φυτίλι με 3 οδοντογλυφίδες στο χείλος του. Όταν το κερί στεγνώσει καλά, με ένα λεπτό μαχαιράκι που θα έχεις ελαφρά λαδώσει, χώρισε το κερί από τα τοιχώματα του ποτηριού/κούπας. Κάντο προσεχτικά ώστε να χαραχτεί το κερί όσο το δυνατό λιγότερο. Είναι πιθανό να μην βγαίνει εύκολα το κερί από το ποτήρι/κούπα, οπότε θα πρέπει να σπάσεις το ποτήρι/κούπα. Να έχεις κρατήσει λίγο από το μίγμα του κεριού το οποίο να ζεστάνεις και να βυθίσεις μια μόνο φορά το κερί ώστε να εξαφανιστούν οι χαρακιές από το μαχαίρι.


Δεύτερος Τρόπος Παρασκευής Κεριών:

Υλικά:- Παραφίνη ή Μελισσοκέρι-

Φυτίλι 2 φορές πιο μακρύ από το επιθυμητό μήκος του κεριού-

Χρωστική κεριών-

Μια ξύλινη κουτάλα-

Δύο κατσαρολάκια, το ένα πιο μικρό από το άλλο-

Αρκετή θαλασσινή άμμο, πολύ ψιλή-

Ένα αρκετά μεγάλο δοχείο ή μια λεκάνη για την άμμο- Προαιρετικά: αποξηραμένα βότανα ή λίγες σταγόνες (περίπου 10 σταγόνες) αιθέρια έλαια της επιλογής σου.Βάλε την άμμο στην λεκάνη και πρόσθεσε λίγο νερό, τόσο ώστε η άμμο απλά να υγρανθεί και να μπορεί να «στέκεται» χωρίς να κυλά.

Αν θέλεις, μπορείς να ρίξεις και ελάχιστο λάδι (1-2 κουταλιές της σούπας) και να το ανακατέψεις καλά, ώστε να ξεκολλάει μετά το κερί από την άμμο πιο εύκολα. Φτιάξε μια τρύπα στην μέση της άμμου, σε μέγεθος και σχήμα που επιθυμείς για το κερί.Προετοίμασε το μίγμα του κεριού όπως αναφέρεται παραπάνω, και χύσ' το προσεκτικά μέσα στην τρύπα της άμμου. Κράτησε λίγο στο κατσαρολάκι για μετά. Aφησε το κερί στην άμμο να κρυώσει καλά. Με ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα μολύβι κάνε μια τρύπα στην μέση του κεριού και βάλε μέσα το φυτίλι. Λιώσε το μίγμα που κράτησες και προσεχτικά ρίξ' το στην τρύπα με το φυτίλι, κρατώντας το φυτίλι σταθερό. Aφησέ το να κρυώσει πάλι καλά.

Όταν σιγουρευτείς ότι το κερί είναι απόλυτα στεγνό, βάλε τα χέρια σου μέσα στην άμμο και κάτω από το κερί, και τράβηξέ το έξω. Τίναξε την άμμο που έχει πάνω του και είναι έτοιμο.


Σημειώσεις:

1- Η χρωστική κεριών είναι σχετικά δυσεύρετη αλλά και πανάκριβη. Μια πολύ απλή και φτηνή λύση που θα την αντικαταστήσει, είναι τα χρωματιστά κραγιόνια (αυτά που ζωγραφίζουν τα παιδάκια). Σπάμε τα κραγιόνια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο υγρό κερί. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και τα κραγιόνια λιώνουν, αφήνοντας το χρώμα τους στο μίγμα.

2- Εκτός από Παραφίνη ή Μελισσοκέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κερί σε σκόνη που βρίσκεται εύκολα σε σακουλάκια, ακόμα και στα σούπερ-μάρκετ.



ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ : ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΚΕΡΙΑ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ στην οποία αν δεν προσέξετε μπορει να βρεθειτε με ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...