30 Οκτωβρίου 2008

Τα περιστέρια κατατρώνε την Σφίγγα


8/9 (Νewsroom ΔΟΛ )


Να μεταμορφωθεί σε άμορφη μάζα, εάν δεν υπάρξει κάποια επέμβαση γρήγορα, κινδυνεύει η Σφίγγα της Αιγύπτου, η οποία δέχεται καθημερινά επίθεση από τα Περιστέρια, τα οποία τσιμπολογούν το πέτρωμα της και στην συνέχεια στήνουν τις φωλιές τους στα μάτια της και στα αυτιά της...


Όπως αναφέρει το Έθνος", πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαουας διαπίστωσε πως το πέτρωμα της Σφίγγας -ασβεστόλιθος - αποτελεί πολύ νόστιμο "μεζέ" για τα Περιστέρια. Πλην όμως αυτό αποτελεί και μεγάλο κίνδυνο για την ακεραιότητα του γλυπτού, που κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε άμορφη μάζα, καθώς η οξύτητα των περιττωμάτων τους κατάτρωει τον βράχο.


Μεγάλος φόβος των Αρχαιολόγων είναι μήπως προσελκυσθούν μεγαλύτεροι πληθυσμοί πτηνών και από γειτονικές περιοχές, γι' αυτό και εξετάζονται οι τρόποι απομάκρυνσης των Περιστεριών, όπως ακίδες (όπως συμβαίνει στην Αθήνα) ή υπέρηχοι (όπως συμβαίνει στην Ιταλία).

Η Σφίγγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Αξιοθέατα της Αιγύπτου. Έχει το κεφάλι ενός Φαραώ - που φοράει τα βασιλικά κοσμήματα - και το σώμα ενός Λιονταριού.

Οι Αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει τον Χεφρίνο, λόγω της τοποθεσίας αλλά και της ομοιότητας της με τον συγκεκριμένο Βασιλιά.

Δημιουργήθηκε στην θέση αυτή για να φυλάει το συγκρότημα του Χεφρέν. Κτίστηκε από το 2558 π.Χ. έως το 2535 π.Χ. Έχει συνολικό ύψος 20 μέτρα, το πρόσωπο έχει πλάτος 6 μετρά και το σώμα έχει μήκος 57 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...